Dažinė ciberžolė (lot. Curcuma longa) – imbierinių (Zingiberaceae) šeimos ciberžolių (Curcuma) genties augalų rūšis. Natūraliai auga Pietų Azijos tropinėse srityse. Tai vienas svarbiausių prieskoninių augalų Azijoje.
Ciberžolės nauda sveikatai
Kurkuminas yra aktyvioji ciberžolės medžiaga, jos dėka ciberžolė ir pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių. Būtent dėl kurkumino ciberžolės aromatas šiek tiek primena pipirą, ji yra karčiai – aštraus skonio ir gražios aukso spalvos. Be kurkumino, ciberžolėje yra ir demetoksikurkumino bei bisdemotoksikurkumino. Kartu visi šie trys komponentai vadinami kurkuminoidais. Naujausi moksliniai tyrimai publikuojami „Journal of the American Chemical Society“ rodo, kad kurukuminoidai turi daugybę mūsų organizmui naudingų savybių.
Ciberžolėje yra gausu antioksidantų, šis prieskonis pasižymi priešgrybėlinėmis, priešvirusinėmis, priešuždegiminėmis, antikarcenogeninėmis, antimutageninėmis savybėmis. Joje daugybė sveikatai naudingų maistinių medžiagų: baltymų, maistinių skaidulų, niacinto, vitamino E, vitamino C, vitamino K, kalcio, kalio, geležies, vario, cinko ir magnio. Būtent dėl visų šių savybių jau nuo seno rytuose ciberžolė buvo vartojama įvairioms sveikatos problemoms spręsti.
Ciberžolė gali duoti labai daug naudos organizmui, norint pagerinti savo gyvenimo kokybę yra tiesiog būtina ją įtraukti į savo racioną. Šiais prieskoniais galima gardinti keptus bei troškintus patiekalus, tirintus kokteilius, šiltą pieną ar aštrius padažus. Taip pat Ciberžolė galima vartoti papildų forma. Tačiau, ciberžolės neturėtų vartoti turintys tulžies akmenų ar tulžies latakų obstrukciją. Būtinai pasitarkite su gydytoju!
Pagrindinės naudingos ciberžolės sąvybės:
– Artrito palengvinimas
Priešuždegiminės ciberžolės savybės palengvina reumatoidinio artrito ir Osteoartrito gydymą. Antioksidacinės šio prieskonio savybės naikina laisvuosius radikalus organizme. Mokslininkai nustatė, kad tie sergantys reumatoidiniu artritu, kurie reguliariai vartoja ciberžolę, rečiau kenčia nuo sąnarių uždegimų, skausmai sumažėja.
– Apsauga nuo vėžio
Šis prieskonis pasižymi prevenciniu poveikiu prieš kai kurias navikines ląsteles, T-ląstelių leukemija, krūties karcinoma bei gaubtinės žarnos karcinoma. Moksliniai tyrimai nustatė, kad veikliosios ciberžolės sudedamosios dalys gali apsaugoti nuo radiacijos sukeltų navikų.
– Diabeto kontrolė
Ciberžolė turi insulino mažinimo savybių, pagerina gliukozės kontrolę bei mažina atsparumą insulinui. Tai gali laiku užkirsti kelią II tipo diabeto atsiradimui. Tačiau mokslininkai įspėja, kad prieš vartojant ciberžolę yra būtina konsultuotis su gydytoju, nes kartais vartojant kartu su diabeto vaistais ciberžolė gali sukelti hipoglikemiją (t.y. per mažą cukraus kiekį kraujyje).
– Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
Mokslininkai įrodė, kad vien jau gardinant maistą su ciberžolės prieskoniais galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Per aukšti cholesterolio rodikliai sukelia širdies ir kraujagyslių ligas bei kitas rimtas sveikatos problemas.
– Svorio reguliavimas
Šis prieskonis padeda reguliuojant kūno svorį. Ciberžolė skatina tulžies tekėjimą, o tai yra svarbu maisto riebalų skaidymo procese. Norintys atsikratyti viršsvorio turėtų dažniau skaninti savo maistą šiuo prieskoniu. Taip pat ciberžolė mažina pilvo pūtimą.
– Padeda kepenims
Ciberžolė yra viena natūraliausių kepenų detoksikavimo priemonių. Kepenys žmogaus organizme atsakingos už fermentų gamybą, kraujo valymą. Ciberžolė gali paspartinti gyvybiškai svarbių fermentų gamybą. Taipogi manoma, kad šie prieskoniai gerina kraujo tekėjimą.
– Stiprina imunitetą
Ciberžolėje esantys lipopolisacharidai padeda stimuliuoti organizmo imuninę sistemą. Tai yra taip pat ir priešbakteriniai, priešvirusiniai ir priešgrybeliniai elementai. Stiprus imunitetas padeda išvengti peršalimo ligų bei įvairių virusinių susirgimų. Jaučiant pirmus peršalimo simptomus galima padėti savo imunitetui pasigaminant auksinės ciberžolių pastos bei vartojant ją kartu su pienu ir medumi (vadinamu ausiniu pienu).
Auksinė ciberžolių pasta
Reikės:
1/2 puodelio vandens;
1/4 puodelio aukštos kokybės ciberžolės miltelių;
1/2 šaukštelio juodųjų pipirų.
Supilkite vandenį į puodą (geriau storesniu dugnu) ir pradėkite kaitinti ant vidutinės ugnies. Suberkite ciberžolę ir pipirus. Viską gerai išmaišykite iki vienodos konsistencijos pastos. Virkite maišant apie 7 – 9 minutes, kad pasta gerai išvirtų. Jeigu geltonoji pasta tampa per sausa įpilkite šiek tiek vandens. Kai ciberžolių pasta atvės ją reikia laikyti uždengus, šaldytuve. Suvartoti reikėtų per 3 savaites. Jeigu atsiranda metalo prieskonis, pastą tuojau pat išmeskite.
Atminkite, kad ciberžolė yra labai stiprus pigmentas ir gali lengvai ištepti jūsų drabužius ir darbinį paviršių!
Geltonas pienas
Šis gėrimas turi gražią auksinę spalvą, todėl ir vadinamas auksiniu pienu.
Reikės:
1/2 – 1 arbatinio šaukštelio ciberžolių pastos (pagal skonį);
1 puodelio pieno (galite naudoti karvės pieną ar kitus pieno pakaitalus, pvz.: migdolų, kanapių, kokoso, ryžių ar avižų pieną);
1 arbatinio šaukštelio nerafinuoto, šalto spaudimo kokosų aliejaus;
Medaus pagal skonį (arba naudoti kitus saldiklius, pvz.: klevų sirupą, Stevia)
Įpilkite pieną į puodą, įdėkite ciberžolių pastos ir pradėkite kaitinti ant vidutinės ugnies. Kaitinkite kol ims garuoti, bet išjunkite prieš užverdant. Kai atvės (bus mažiau kaip 60 laipsnių) sudėkite medų ir aliejų.
Papildai
Koraliniame klube taip pat galite įsigyti papildą pagaminta iš ciberžolės, pavadinimu Zaferan, tai puiki išeitis jeigu nepernešate jų skonio ar tiesiog negaminate maisto su šiuo prieskoniu. Greita, paprasta ir sveika!